1 Start
2 Om Sydney
3 Innan du reser
4 Resan
5 Sydneyguiden
6 Om oss
 » Hotell i Sydney     » Restauranger i Sydney     » Attraktioner i Sydney     » Shopping i Sydney     » Barer och klubbar i Sydney    » Reseböcker till Sydney
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Sydney
- Sydneys stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i engelska
- Boka resa till Sydney
- Reseguidens startsida
- Hotell i Sydney
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Stränder
- Barer och klubbar
- Bröllop i Sydney
- Reseböcker & rese-tidningar
- Casino

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om Sydney

Sydney Harbour är en av de mest kända hamnarna i hela världen
Sydney är Australiens största och äldsta stad med cirka 4,2 miljoner invånare inkluderat förorterna. Den är huvudstad i delstaden New South Wales och ligger på östkusten med gräns mot Stilla havet. Sydney är ett mycket populärt turistmål med massvis av sevärdheter såsom Operahuset, Darling Harbour och Sydney Tower. Staden har även kommit att bli Australiens finanscentra och medelinkomsten är generellt sett hög.

Klimatet i Sydney är relativt likt det svenska, men med mildrare vintrar och, ofta, skönare somrar. Det snöar sällan, men det förekommer. Under den australiensiska våren (sept-nov) är vädret som skönast.

Sydney har hela nio timmars tidsskillnad jämfört med Sverige och ligger i tidszonen UTC +10. Man bör alltså räkna med visst "jet-lag" i Sydney. Därför kan det vara bra att t.ex. mellanlanda i Thailand och ta några dagar där innan man fortsätter direkt till Sydney. På så sätt blir jet-lag-problemet mindre.

Historia

Sydney har en mycket intressant historia. Staden var den första europeiska bosättningen i landet. Välkända James Cook nådde kontinenten år 1770, vilket kom att bli startskottet till en brittisk kolonisering av hela Australien. Européerna fördrev urinvånarna - Aboriginerna - och använde landet som ett gigantiskt fångläger. Efter ytterligare cirka hundra år började dock australiensarna bryta sig fria och Australien blev så småningom ett eget land.
» Läs mer om Sydneys historia på Wikipedia

Stadsdelar

Sydney är, precis som de flesta andra storstäderna, uppdelade i en mängd olika stadsdelar. Detta är de största av dem:

Central Business District är platsen där du finner stora kontorskomplex, hotell, köpcentrum och liknande. Här finns moderna skyskrapor innehållandes Oceaniens största banker, men även några av Sydneys äldsta byggnader såsom St James Chuch. En bra symbios mellan nöje och affärer!

Chinatown är något man givetvis ska besöka när man är i Sydney. Här finns bland annat "Paddy's Market" - en inomhusmarknad där man finner lite av allt möjligt (kanske framför allt matvaror). Många kinesiska restauranger och affärer bäddar för en spännande kontrast mot övriga staden.

Kings Cross är ett av de mest populära områdena i Sydney för turister. Kings Cross är Australiens mest tättbefolkade område känt för vibrerande nattliv, trendiga restauranger och coola butiker. Området var ursprungligen platsen där Australiens allra rikaste huserade.

Darling Harbour var en gång Australiens tredje största industriområde. Men i takt med att industrin blev alltmer modern och allt mindre omfattande i storlek, började området sakta men säkert att förfalla. För cirka 20-25 år sedan bestämde sig staden dock för att något skulle göras, och man rustade upp det hela rejält. Idag finns parker, museum, shopping och restauranger så långt ögat kan nå!

Darlinghurst är Sydneys främsta gaykvarter. Ursprungligen var området känt för sitt stora fängelse (som idag är en skola), men i takt med att staden fick en mer mångkulturell befolkning, började fler med s.k. alternativa livsstilar att flytta hit.

Glebe var från början där Sydneys arbetarklass bodde. Idag samlas här allt ifrån studenter till äldre invånare, och man kan besöka både historiska monument och sitta och avnjuta en kopp kaffe på en av många mysiga caféer i området.

The Rocks är ett annat populärt turistmål i Sydney. Det var här som de första straffångarna tvingades bo i tält under slutet av 1700-talet. Idag är The Rocks givetvis inte bebott av fångar, men det finns fortfarande många monument, restauranger och dylikt att besöka för den historie- eller fångintresserade.

Newtown är ett av Sydneys främsta shoppingområden. Här kan alla hitta något att handla, och det finns produkter i alla prisklasser. Definitivt värt  ett besök!

Paddington är ett lite mer fashionabelt område i Sydney. Här trängs lyxiga märkesbutiker och stjärnkrogar med Sydneys överklass. Här finns allt - så länge man kan betala.

Waterloo / Redfem är ett viktigt industri- och affärscentrum i staden. Här finns främst företag och inte så mycket turistaktiviteter, men det kan ändå vara värt ett besök!

Kommunikationer

Ett enkelt och behändigt sätt att ta sig runt är med buss. Busslinjerna är väl utbyggda och det är enkelt att köpa biljetter. Bussarna går även utanför staden, men då kan man ibland behöva byta buss, eftersom det är olika bussbolag som har olika linjer.

Sydney har också en mycket trevlig monorail (tåg som går på en skena i luften) inne i staden. Monorailen går inte över ett alltför stort område och har inte överdrivet många stopp, men det är definitivt ett av de trevligaste sätten att se staden. Betala ett fastpris och åk ett varv!

Det finns även ett stort tågnät med moderna snabbtåg runt Sydney. Biljetterna är oftast billiga, men beroende på när och var man åker, kan det vara värt att jämföra priset med t.ex. en bussutflykt istället.

I den kända hamnen finns givetvis väl utbyggd färjetrafik och Sydney är något av ett paradis för den båtintresserade. Välj en av hundratals rundturer med båt och få en upplevelse för livet!

I Sydney kan man naturligtvis också åka taxi. Priserna är, precis som i Sverige, höga, men det förekommer mycket sällan att chaufförerna försöker lura turister och man kan känna sig säker. Välj taxameter framför fastpris.

Ytterligare ett alternativ att ta sig runt är att hyra en bil. Bilhyrorna är oftast billigare än i Sverige, och man får chansen att prova på lite bilar som inte finns hemma i Europa. Betänk dock att Australien har vänstertrafik och att en manuell bil därför blir särskilt svår att köra i början. Dessutom finns det mycket stora motorvägsnät och mycket trafik. 

Sydneys internationella flygplats heter Kingsford Smith International Airport och ligger i en förort. Det är de facto världens äldsta flygplats, och trots att den inte är jättemodern flyter allt på smidigt och bra för oss resenärer.

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Hittar du här

 

Letar du efter hotell i Sydney?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2009 | Sitemap | Annonsera | Kontakt | Om cookies | Sydneyguiden.se - gratis resguide reseguide till Sydney i Australien
Läs om Operahuset, Centrepoint Tower, Harbour Bridge, Sydney Aquarium, The Rocks, Royal Botanic Gardens, Parliament House och mer i Sydneyguiden